onsdag 15 januari 2014

Svenska

Den osynliga flickan (Kapitel 2)

Som vanligt går Pervana för att hämta vatten till huset. Pervana gillar inte att hämta vatten eftersom det är alltid hon som hämtar det och gör nästan all jobb i huset. Hennes lilla syster Maryam som är 5 år gammal kan inte bära en hink full med vatten nerför trappor och upp igen. Pervanas mamma och hennes stora syster Nooria, kan inte hämta vatten eftersom varje gång de måste ut måste de ta på sig burka för att täcka hela kroppen och det skulle ta lång tid, dessutom var det farligt för kvinnor att gå ut utan sällskap av en man. 

Talibanerna hade beordrat alla flickor och kvinnor i Afghanistan att stanna hemma. Pervana blev tvungen att sluta gå till skolan i sjätte klass och hennes stora syster Nooria fick inte gå på gymnasiet. Pervanas mamma hade fått sparken, hon jobbade som en journalist på en radiostation i Kabul. Pervanas pappa han jobbar som en lärare och en gång för några år sedan bombades skolan som han var i och då blev han allvarlig skadad hon förlorade sitt ena ben och inte kan gå ut själv längre, därför måste Pervana alltid vara med honom och hjälpa till.


På matborden satt alla glad och skojade och berättade saker men plötsligt bröt sig in några talibansoldater i Pervanas hus. De tog hennes pappa och hennes mamma skrek och attackerad de men de slog henne. Pervana blev upprörd för att det var två soldater som letade omkring i huset efter saker. Pervana kom på att hennes pappas böcker låg i en av de hyllor som soldaterna kommer att lätta i och hitta de. Pervana blev jätte upprörd och kastade över sig över soldaterna med en stor kraft, då föll både soldaterna men sen gick de upp och slog Pervana. De fortsatte slå henne tills de blev nöjda Maryam var den enda  personen som brydde sig om Pervana hon gick fram till henne för att hjälpa till hon kramade henne och båda två satt och darrade. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar