onsdag 4 juni 2014

Periodiska systemet

1.Beskriv ingående hur en atom är uppbyggd. Välj ut två grundämne mellan 1-20 ur periodiska systemet och rita upp hur den ser ut. Beskriv även dess egenskaper och lite fakta om var den förekommer och om hur den ”upptäcktes”.

Svar:  Atomer består av tre slags partiklar, protoner- positivt laddad, neutroner- oladdade och elektroner- negativt laddade. Neutroner och protoner de sitter i atomens kärna och elektronerna åker runt kärnan. 

Neutronernas uppgifter är att hålla ihop protonerna. I en atom är antalet elektroner lika stort som antalet protoner i kärnan. En atom är jätteliten man kan bara se det med elektronmikroskop. Med ett elektronmikroskop kan man förstora 500.000 gånger.

De negativa laddade (elektroner) kretsar i många olika banor som ligger på olika avstånd från atomkärnan. Varje elektronskal får plats för det bestämt antal elektroner. I K-skalet finns det 2 platser, L-skalet finns det 8 platser och i M-skalet finns det 8 platser för atomer som har upp till 20 elektroner. Alltså ifall atomerna är större så finns det 18 platser i M-skalet.

Fluor
Ferdinand Frédéric Henri Moissan föddes den 28 september 1852 i Paris och dog den 20 februari 1907. Han var en fransk kemist som 1906 tilldelades nobelpriset i kemi för sitt arbete. Han undersökte fluor. 
Fluor är en gulaktig och giftig gas. Fluor är ett icke-metalliskt grundämne med atomnummer 9 och den kemiska beteckningen är F. Det tillhör gruppen halogener. Fluor påverkas farligt med de flesta ämnen. Det är ett grundämne som påverkas med de flesta andra grundämnen. Tandkräm är ett exempel där det innehåller fluor men som tur inte gasen fluor som är giftigt och frätande istället innehåller den fluorid som stärker ständernas emalj. 

Riktigt bra dokumentärfilm (KOLLA PÅ DEN! skipa till 4:11 ifall du/ni inte vill höra på vad de andra kan om fluor)

2.I periodiska systemet finns grupper där grundämnen har gemensamma egenskaper. Ex. grundämnen i grupp 1 kallas alkalimetaller. Vilka egenskaper har dessa?

Svar: Grupp nummer 1 heter Alkalimetaller. I Alkalimetaller ingår det väte(H), litium(Li), natrium(Na), kalium (K), rubidium, cesium och francium. Alla alkalimetallerna är silvervita utom cesium som då är guldgult. De är mjuka och har en låg densiter dessutom skicklig ledningsförmåga för värme och elektricitet. En alkalimetall lämnar ifrån sig sin enda valenselektron för att få ett fullt elektronskal. När en alkalimetall bli av med sin valenselektron bildas det en jon. Därför påverkas alkalimetallerna lätt med andra ämnen som till exempel syre, kol och vatten. En alakilmetall i jonform påverkas med ovilja med andra ämnen.

Det mesta av vattnet på jorden innehåller lösta joner av alkalimetaller. Alkalimetaller finns i naturen och ingår i kemiska föreningar.

Alkalimetaller i metallform påverkas med vatten. Efter den kemiska finns det en löst hydroxid i vattnet. Det är därför natrium, kalium och litium kallas för alkalimetaller. Alkaliska är i själva verket ett äldre ord för basiskt. 

3.Förklara hur periodiska systemet är uppbyggt.
*Vad menas med grupp?
*Vad menas med period?

Svar: På 1869-talet på den ryske kemisten Mandelejav på ett sätt att sortera grundämnen i ett periodiskt system som gjorde det lättare för oss idag. På 1800-talet kände man till ungefär hälften av de grundämnen som vi kan idag. 

I det periodiska systemet har varje ämne sin bestämda plats. En lodrät kolumn i systemet  bildas en grupp som innehåller grundämnen och samma valenselektroner. En vågrät kolumn kallas för period och innehåller grundämnen med samma antal elektron skal. Alla atomer i en period har lika många elektronskall. I period 1 finns väte och helium. De har ettelektronskal. Ämnen i period 2 har två elektronskall osv...

Det vill säga att det periodiska systemet är en tabell över grundämnen.  






Källor:
Kemi-boken

NO-lektioner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar