Uppkomst av ljus
Hypotes:
Vad tror du om ovanstående frågor och varför?
Jag vet att ljus kommer från olika ljusskällor som t.ex eld, lampa eller naturligt ljus som solens, alltså kan ljus uppkomma av antingen en explosion eller elektricitet . Olika ämnen ger olika spektrum eftersom de har olika många atomer. Det kan uppkomma olika spektrum ifall ljuset bryts olika i de olika ämnena, tror jag!
Materiel:
lysrör med olika sorters gaser
glödlampa
högspänningskälla
stativ
spektroskop
färgpennor& papper
Utförande:
1. Använd ett spektroskop och titta på en glödlampa. Rita av spektrumet. Gör likadant med ett lysrör. Jämför utseendet på dem. Vad kan det vara som är orsaken?
Resultat:
Rita upp de olika spektrumen. —> —> —> —> —> —> —> —>
Det här är vad jag fick se när vi undersökte i lab rummet
Slutsats:
Kommentera din hypotes.
Mitt hypotes stämdes delvis. Det som stämde var att ljus kommer från en ljuskälla. Det kom ljus från olika ämnen med de behövde upphättas vilket krävdes elektricitet. På min hypotes formulerade jag mig inte bra eftersom jag kunde inte mycket om atom och ljus, om jag hade läst om ljus alltså hur det uppkommer då kanske jag hade formulerat mig bättre!
Besvara frågorna i uppgiften med hjälp av teori från t ex fysikboken s 119 och att googla på emissionsspektrum+ett visst ämne.
Felkällor som kan uppkomma.
Förbättringar som kan göras för att undvika felkällorna.
Användningsområde
Spektrum:
Newton, en man som var vetenskaplig geniet kom på idén med att studera ljus i mörker. Han upptäckte spektrum! Ett spektrum är när vitt ljus från t.ex. en glödlampa får passera genom ett prisma. När ljuset går igenom prisman bryts färgen vitt ner och blir olika färger. Det är ett kontinuerligt spektrum. Det finns olika slags spektrum som t.ex. ett absorptionssepktrum, det är när vitt ljus från t.ex. solen lyser igenom kall vätegas och det som händer är att den suger upp de färger som den själv kan sända ut, och då för man bara svarta linjer! Som sagt finns det olika våglängder som våra ögon uppfattar som färg. Det finns tre olika spektrum som då är, absorptionsspektrum, Kontinuerligt spektrum och emissionsspektrum.
När man upphettar gas i då får man ett linjespektrum. Men då syns endast några få färgade linjer, som då blir kallad för ”linjespektrum”.
Uppgift:
Hur uppkommer ljus?
Det är atomer som sänder ut ljus. Ljuset uppkommer när gasen upphettas och elektronerna rör på sig mycket, det som händer är att när en elektron hoppar från sin innersta bana till en annan sedan vill hoppa tillbaka till sin plats igen bildas fotnoter/ljusvågor som vi uppfattar som ljus. Vilken typ av ljus det blir, beror på vilken bana den hoppar till om den t.ex. faller på bana 2 så avger atomen synligt ljus men om elektronen faller tillbaka till bana 1 då avger atomen ultravioletta strålar som vi människor inte ser men det kan vissa djur se t.ex. insekter. Om den råkar falla tillbaka på bana 3 så uppstår infrarött ljus. Infrarött ljus kan inte ses men bara kännas det är som om att t.ex. sätter på spis. Vissa spis visar inte ljus men man kan känna värmen.
Varför ger olika ämnen olika spektrum? /Varför uppkommer olika typer av spektrum(linje-, band- och kontinuerligt spektrum)?
Vid varje hopp elektronen gör skickas atomen ett litet ljus. Olika ljus avger olika spektrum, det beror på hur långt elektron hoppar, eftersom olika hopp ger olika färger på ljuset. Linjernas intensitet på linjespektrumet beror av mängden gas. Ju fler elektroner som samtidigt faller från till exempel bana tre till bana två desto intensivare blir ljuset. Man får en linjespektrum när atomerna finns en och en i gasen och i en gas där atomerna inte är en och en utan bildar molekyler för man också typisk spektrum som då inte har tunna linjer utan bredare band som vi idag och för många år sedan kallade det för bandspektrum.
Vad används detta till?
Det kan användas inom t.ex. medicin. Inom medicin använder man b.la. spektroskopi i röntgen som då är strålning som laser och radiovågor! Man kan också använda det inom rymden för att se vilka ämnen t.ex stjärnor består av osv…
Förbättringar som kan göras för att undvika felkällorna.
1. Man ska kolla på ljuset många gånger på spektroskopet för att se till så man inte har missat någon färg, och för att kunna se mönstret bra!
2. Försöka att ha det så mörkt som möjligt runtomkring för att ljuset från lysröret ska bli så starkt som möjligt, för att vi ska kunna se det bra och tydligt!
3. Man ska försöka vara mycket noga med att ta ett ämne i taget och skriva ner namnet på det ämne man undersöker innan man börjar titta på och undersöka ljuset, när man har undersökt t.ex. väte ska man direkt till sin plats rita upp det och inte skynda sig för att undersöka nästa, nej! man ska bli klar med det första sedan går man vidare.
Felkällor som kan uppkomma.
1. Det kan hända att ett annat ljus kan distrahera ögat för att se bara de spektrum & färger som ämnet ger ifrån sig, därför ska man släcka alla lampor som finns i rummet och försöka ha det så mörkt så möjligt.
2. Det kan också finnas för att man blandar ihop de olika ämnena och får fel resultat på fel ämne eller att man inte hinner med vissa moment pågrund av tidsbrist och får inte med det i labben
3. Man måste kontrollera ljusrören eftersom det kan vara sönder så att de inte fungerar och ger inte ifrån sig rätt/tydligt ljus för ämnet.